Naar

Tuinagenda:
Vraag en Antwoord:

Vraag en Antwoord

Verzorging Olijfboompjes

Vraag van Paul Fredrickx:

vorig verlof heb ik van ItaliŽ 2 olijfboompjes meegebracht.
Tot nu hebben ze in een ruime pot op het terras gestaan.
Ze zijn zelfs gegroeid en dragen een paar zwarte olijven. 
Mijn vraag is nu, hoe overwinter ik die boompjes , moeten 
ze gesnoeid worden en welke meststoffen geef ik ze best? 

Antwoord van Anja :

Olijf- Olea
De olijfstruik  staat bij ons 's zomers graag op de zonnigste 
plek in de tuin. In de herfst moet een olijf in pot bij de 
eerste nachtvorst naar binnen, in de volle grond verdraagt 
de struik kortstondige vorstperioden tot -10 graden C. 
Een lichte winterstandplaats is noodzakelijk, anders 
valt het blad af. Hoewel er in dat geval in het voorjaar 
wel weer nieuw blad uitloopt, maar het vertraagt de groei 
van deze toch al zeer traag groeiende boom/struik. 
Voor het vormen van knoppen is een periode van enkele 
maanden nodig waarin de temperatuur 's nachts zakt tot 
beneden de 10 graden C. 
Zorg voor een zeer goed doorlatenden zanderige kleigrond 
die het liefst wat kalk bevat. 
Natte voeten zijn dodelijk voor een olijf. 
In de zomer geef je een gemiddelde hoeveelheid water en 
in de winter bij de ideale overwinteringstemperatuur van 2 
tot 10 graden C geef je nauwlijks water, maar de grond 
mag nooit helemaal uitdrogen. 
Door wat snoeiwerk kun je een losse slordige groei van een 
jonge olijfboom wat corrigeren, maar dit gaat meestal 
tenkoste van de bloemen, die zich op de groei van het 
voorgaande jaar vormen. 
Foto: Olea europaea

Veel succes,
Anja


P.S.
Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gezien, 
wordt de lijst met vragen momenteel niet 
meer aan gevuld. M'n oprechte excuses 
daarvoor, maar ik kom er momenteel niet 
meer aan toe. Vandaar dat ik op dit moment 
ook liever geen vragen meer ontvang. 
Zodra ik er weer tijd voor heb zal ik dit melden.

Mocht je tips hebben stuur dan
een emailtje naar:  


anjastuin@planet.nl                             

Voor deze gehele site geldt: © Anja Timpener